Leonard Rickhard
Leonard Rickhard (1945) har gjennom 40 år markert seg som en Norges mest fremtredende malere. Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole samt Statens kunstakademi. Kunsten er preget av oppveksten etter 2. verdenskrig med motiv som militærbrakker, kampfly, tverrsnitt av landskap og bygninger. Kunsten kan oppfattes som gåtefull og analytisk. I ZEB-laboratoriet har vi to malerier av Leonard Rickhard: Budbringer ved daggry i møterom 3.18 og Analytisk bilde mot rødt i møterom 2.17.
Budbringer ved daggry
Budbringer ved daggry viser Rickhards livslange interesse for ingeniørkunstens instruksjoner og skjematiske fremstilling. Menneskene i motivet er beskrevet med en enkel, nesten ubehjelpelig stil. Mannen som har klatret opp i masten er stiv i formen og motsetter seg både tyngdekraften og den menneskelige anatomiens regler. Motivets deler, silhuetten av trærne, bygningen, masten, maskinen, himmelen og figurene, er behandlet med samme kjølige og nesten distanserte enkelhet. Bildets presise komposisjon og kunstnerens insisterende undersøkelse av motivet gir imidlertid verket en uforklarlig ømhet, og løfter det dagligdagse motivet til noe essensielt ved den vestlige, moderne sivilisasjon.
Leonard Rickhard
Budbringer ved daggry
2019–20
Acrylic on wood
Analytisk bilde mot rødt
Analytisk bilde mot rødt beskriver en gjennomskåret industriell bygning som et flatt, blått felt mot en flat rød bakgrunn. Billedrommet er fortettet og skåret ned til det absolutt mest nødvendige. Deler av en maskin (kanskje en jordbruksmaskin), delvis integrert i bygningen ligger i bildets nedre del. Den nederste delen er skisseaktig markert med tall, som tilsynelatende beskriver objektets egenskaper. De utgjør et dekorativt element, et mønster i motivet som sammen med maskinens skjematiske fremstilling viser på Richards interesse for ingeniørfaget skjematiske instruksjoner, et formspråk som er på samme tid alminnelig og poetisk – som har fascinert kunstneren siden barndommen.
Leonard Rickhard
Analytisk bilde mot rødt
2019-2020
Acrylic on cardboard and wood
En spesiell takk til Ida Marie Ellinggard ved Oslo contemporary og Marianne Zamecznik fra Trondheim kunstmuseum for hjelp med å identifisere og skive om hvert av verkene.