Lars Skjelbreia
Lars Skjelbreia (f. 1983, Trondheim) har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Reykjavik (BA 2003-06) og Kunstakademiet i Trondheim, NTNU (MFA 2007-09). Han har vært aktiv i kunstverdenen siden 2006, både individuelt og i samarbeid med andre. I ZEB-laboratoriet har vi to kunstverk av Skjelbreia: UMBRA FABULA i trapperommet i første etasje og CORTEX i tre av korridorene.
UMBRA FABULA
På visse tider av døgnet oppstår et dynamisk lys- og skyggespill på veggen til trappeoppgangen. Fra distinkte skygger av trær til abstrakte former av lys, er verket en samling av sollys, fragmentert og filtrert gjennom strukturen til ulike typer tre. En varierende grad av interaksjon med vind fletter og bøyer lyset i pulserende og hypnotiske bevegelser. Verket åpner opp et vindu til et annet sted, det slipper inn et element av natur, av bevegelse og liv. Det er ikke uvanlig at et slikt skyggespill kan oppstå innendørs, men her dukker lyset opp blant masse trær og uansett vær eller årstid. Det er litt som om bygget har en egen intern sol og natur, som skinner fra en skjult plass. Det kan trekkes paralleller til byggets rolle i å høste, lagre og delegere solens energi. Det kan også kobles til utviklingen av bygg som tar mer og mer form som en organisme, komplekse system som danner et liv i symbiose med omgivelsene.
CORTEX
I gangene finner vi en serie portrett av bark. Alle formene er hentet direkte fra ulike formasjoner av bark og skåret ut i tynn kryssfinér. Bildene er i utgangspunktet komponert av naturen, men blir her noe stilisert og endret. Bark er møtepunktet mellom det ytre og det indre. Bark dannes fra et indre levende vev til å bli et dødt beskyttende materie. I samme tråd har kunstneren brukt den indre delen av organismen som nå er dødt, kryssfiner, til å ta form som sitt ytre. Det blir en lek med det ytre og indre, subjekt og materiale oppløses til å bli noe nytt, med sitt eget abstrakte uttrykk. Bildene kan oppfattes som kaotiske og tilfeldige, men danner rytmer og repetisjoner, som hinter til en underliggende fraktal natur. Ved å ramme inn et stykke kaotisk natur gir det oss muligheten til å danne en ny forståelse og verdsettelse.
Tusen takk til Lars Skjelbreia for beskrivelse av verkene. Hvis du ønsker å vite noe mer om Lars kan du lese mer på nettsiden hans http://larsskjelbreia.no/ eller på instagram som han også er aktiv på https://www.instagram.com/lassikassi/.